PAGCOR Masih Mencuba Mengumpul .7M daripada POGO
toto

PAGCOR Masih Mencuba Mengumpul $42.7M daripada POGO

Matlamat PAGCOR, pengawal selia permainan Filipina, sentiasa mengumpul dana yang mencukupi untuk disalurkan kembali ke dalam pelbagai program sosial. Walau bagaimanapun, kini, audit baharu menunjukkan bahawa badan pemerhati itu mungkin tidak mengumpul sebanyak PHP2.33 bilion ($42.7 juta) daripada Pengendali Permainan Luar Pesisir Filipina (POGO) sejak lima tahun lalu.

PAGCOR Masih Ada Cukai Tertunggak untuk Dikutip
Terdapat lebih daripada 50 POGO di negara ini dan audit terbaru PAGCOR menunjukkan bahawa pengawal selia telah bergelut dalam menguatkuasakan Live SGP kutipan cukai yang betul. Tidak semua wang itu tidak dicabar, walaupun, kerana sesetengah POGO mendakwa bahawa sehingga PHP815.9 juta telah diminta secara tidak adil oleh pengawal selia. Oleh itu, jumlah itu adalah di bawah “protes.”

Baki daripada jumlah itu, bagaimanapun, kira-kira PHP1.5 bilion belum dikutip sejak lima tahun lalu, bermakna PAGCOR telah kehilangan beberapa hasil yang relevan dan penting. Suruhanjaya Audit berhujah bahawa POGO telah bertungkus-lumus membayar yuran penuh mereka kepada negeri walaupun terdapat prosedur kutipan yang jelas yang tidak sepatutnya dilanggar sejak awal.

Walau bagaimanapun, audit harus menyediakan PAGCOR dengan beberapa maklumat berharga. Sebagai contoh, ia sepatutnya menjadi panduan yang baik tentang cara pengawal selia boleh menambah baik prosedur kutipannya dan memastikan bahawa POGO membayar yuran mereka sepenuhnya. Hartanah tersebut perlu membayar sebelum 15 hb setiap bulan.

Semua ini berlaku ketika PAGCOR sedang memerangi perosak perjudian yang tidak terkawal, termasuk tapak web dan lokasi perjudian haram. Tetapi live draw hongkong memandangkan ia telah berusaha untuk menangani industri perjudian rahsia, PAGCOR memutuskan untuk menghubungi juruaudit seawal 2017 untuk memastikan industri yang dikawal selia itu juga beroperasi seperti yang diharapkan.

Memproses Nota Bantahan Bukan Alasan Untuk Tidak Membayar
Mengulas mengenai POGO yang telah mengakui pembayaran yang perlu dibayar tetapi enggan membayar di bawah bantahan, PAGCOR berkata bahawa pengendali ini telah membantah yuran kawal selia yang dikutip oleh badan pemerhati. PAGCOR telah berusaha untuk memproses yuran tersebut sambil mengambil kira bantahan daripada POGO.

Di sebalik semua ini, suruhanjaya audit membuat kesimpulan yang sama – PAGCOR mesti memastikan bahawa semua pemegang lesennya mematuhi keluaran macau dengan ketat proses kutipan yuran dan yuran bantahan masih perlu dikenakan ke atas pembayaran yang dipertikaikan, kerana badan pemantau dan negara sedang dinafikan oleh hasil cukai yang berharga.

Sementara itu, PAGCOR telah sibuk. Ia mendedahkan pusat kecemasan pelbagai guna di Bulacan, mengumumkan bahawa lebih banyak lagi akan mengikuti . Syarikat itu juga baru-baru ini berkata bahawa ia tidak bertindak terburu-buru atau tidak adil dalam saga Manila Okada yang menyaksikan dua kumpulan berebut pemilikan operasi.